Avokadas

Avokadas

               

            Sudėtyje yra vertingų baltymų, riebalų ir angliavandenių. Minkštime susikaupia 15-35% riebalų, 1,5–2,1% gerai įsisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario, vitaminų C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karoteno. Vaisiuose yra ir lecitino, teigiamai veikiančio nervų sistemą bei mažinančio aterosklerozės riziką. Vaisiai yra kaloringi – 100 g jų tiekia 224 kcal. Avokadose esantys riebalai – tai gerosios mononesočiosios riebalinės rūgštys. Tyrimų duomenimis įrodyta, valgant avokadų, „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje sumažėja greičiau, nei laikantis specialios dietos. Avokadose yra daug leikninančio antioksidanto gliutatonio, kuris trukdo organizmui pasisavinti su maistu gaunamus riebalus.

Avokadų aliejus – drėkinamosios kosmetikos komponentas. Avokadų plaukų kaukė.

Avokadą sutrinti, įpilti šaukštą alyvų aliejaus, įberti šaukštą kepimo miltelių . Maišyti, kol gausis vientisa masė. Šia mase ištepkite plaukus. Po 15 min. išskalaukite šiltu vandeniu. Aliejus ir avokada prisotina plaukus baltymų, drėkina ir suteikia jiems žvilgesio.