Daržovės gydo

Daržovės gydo

 

 Daržovės – vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai. Tai vienintelis maisto produktas, kuriame nėra cholesterino, liaudyje žinomo  cholesterolio. Žmogaus organizmas nesugeba sukaupti didesnių biologiškai aktyvių maisto medžiagų atsargų. Jas reikia visą laiką papildyti, todėl daržovės turi būti kasdieninio maisto priedas. Kai kurios daržovės yra ir vaistiniai augalai,  nes turi gydomųjų savybių. Jos populiarios liaudies medicinoje, nes jau nuo senų laikų žmonės pastebėjo teigiamą daržovių poveikį sveikatai…

Bulvė

  • Liaudies medicinoje viršutinių kvėpavimo takų katarai gydomi šviežiai išvirtų ir sutrintų bulvių garais.Bulvė  ištraukia karštį.
  • Ant sutinusios vietos, nudegimo uždėkite šviežiai patarkuotos bulvės , pažeista vieta greičiau gyja.
  • Žalių bulvių sultys skatina peristaltiką, todėl tinka vidurių užkietėjimui, virškinimo trakto opoms gydyti.
  • Padidėjusiam rūgštingumui slopinti tinka bulvių sultys. Geriama 2-3 kartus per dieną po 0,5 stiklinės žalių šviežiai spaustų sulčių, patartina  vartoti pusvalandį  prieš valgį.

Burokėliai

  • Užkietėjus viduriams padeda virti burokėliai. Jų ląsteliena intensyvina žarnyno veiklą.
  • Liaudies medicinoje  burokėliai vartojami nuo inkstų, kepenų ligų, esant prastai medžiagų apykaitai.

Kopūstas

  •  Ši daržovė naikina kai kurias sukeliančias bakterijas, kadangi turi  fitoncidų. Kopūstuose gausu vitamino U. Tai puikus vaistas nuo opaligės, reguliuojantis medžiagų apykaitą, saugantis nuo aterosklerozės.

Rugštynės

  • Patartina gerti rugštynių sultis sergantiems geltlige, kepenų, tulžies, šlapimo puslės ligomis.

Salotos

  • Jose gausu vitaminų ( karotino, B1, B2, P, E, C ir kt..), mineralinių medžiagų (kalio, geležies, mangano, kalcio, aliuminio, cinko, vario ir kt..)

Špinatai

  •  Gausu  geležies, kalio, kalcio, todėl ypač tinka sergantiems mažakraujyste, tuberkulioze.  Tinka tuomet, kai sutrikusi skydliaukės veikla, nes juose yra daug jodo.

Pupos

  •  Liaudies medicina siūlo dėti sutrintų pupų kompresus, kad greičia pratrūktų votys.