Info grybautojams

Info grybautojams

Grybautojams galioja auksinė taisyklė: rinkti tik gerai pažįstamus grybus! Nuo seniausių  laikų žmonės vartoja grybus. Rašytiniuose šaltiniuose išliko žinių, kad juos rinko ir valgė senovės Graikijos ir Romos gyventojai.

            Kaip ir kiekvieno maisto produkto, grybų vertė priklauso ne tik nuo cheminės  sudėties, bet ir nuo naudingų elementų santykio. Tai lemia augimvietė, klimatinės sąlygos, metų laikas ir  kt.

Mineralinių medžiagų kiekis kai kuriuose gybuose (mg/100g)

Grybai Kalis Kalcis Geležis Fosforas
Baravykai 697 38 12 254
Rudmesė 390 9 9 166
Voveraitės 410 10 29 97
Pievagrybiai 277 4 6,3 84

 Vitaminų kiekis kai kuriuose grybuose  (mg/100g)

Grybai Vitaminas B Vitaminas PP
Raudonviršiai 0,2 10,5
Lepšės 0,06 11,2
Voveraitės 0,37 10,8
Ūmedės 0,1 14,0
Vasariniai kelmučiai 0,5 12,5

 Maistingesni jauni grybai, vertingesnė kepurėlė nei kotas. Grybai turi daug vandens (84-95%). Mineralinių medžiagų kiekiu grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o fosforo, kalcio  ir kalio kiekiu jie prilygsta žuviai, mėsai. Grybuose yra geležies, mangano , kobalto , švino . Nustatyta , kad žmogaus organizmas yra gyvulinės kilmės baltymų pasisavian 96,5%, augalinės – 68%, o grybų 70%. Ne veltui grybai nuo seno vadinami  “miško mėsa”.

Grybų sudėtis (%

Grybai vandens Baltymų riebalų Angliavandenių ląstelienos Mineralinių medžiagų
Baravykai 87,0 5,5 0,5 3,1 3,0 0,9
Lepšės 88,0 5,0 0,6 2,5 3,0 0,9
Raudonviršiai 88,0 4,6 0,8 2,2 3,5 0,9
Kazlėkai 92,0 2,0 0,3 3,5 1,6 0,6
Rudmesės 90,0 3,0 0,7 2,4 3,2 0,7
Briedžiukai 90,0 3,7 0,5 4,0 0,8 1,0
Voveraitės 91,4 2,6 0,4 3,8 1,0 0,8
Kelmučiai 90,0 2,0 0,5 4,0 2,7 0,8
Ūmedės 91,0 2,5 0,5 1,7 3,5 0,8
Džiovinti baravykai 13,0 36,0 4,0 23,5 17,0 6,5
Džiovintos lepšės 13,0 38,0 5,0 21,5 15,0 7,5

 Lietuvoje rasta daugiau kaip 1000 grybų rūšių. Valgomųjų grybų užregistruota  382 rūšys. Grybautojams pravartu kuo daugiau pažinti valgomųjų grybų rūšių ir rinkti tik gerai pažįstamus grybus. Sėkmės!