Kinijos civilizacija

Kinijos civilizacija

 

   Kinijos civilizacija – pasižyminti daugiau nei 4 tūkstančių metų kultūriniu tęstinumu. Mityba – svarbi kinų kultūros dalis, kuri pasak naujausių tyrimų, remiasi septynių tūkstančių metų tradicijomis. Kinų virtuvė laikoma pačia įvairiausia, ji turi net per dešimt tūkstančių skirtingų patiekalų. Vyrauja  penkios skonio tendencijos – kartu, sūru, rūgštu, aštru ir saldu. IN – švelnus, minkštas, tamsus, moteriškas, o Jang – stiprus, kietas, šviesus ir vyriškas. 

 Pagrindiniai kinų virtuvės prieskoniai – svogūnai ir imbieras – jungia sūrumą ir  rūgštumą su aštrumu; burnoje tirpstanti minkšta troškinta mėsa būna patiekiama su truputį pakepintomis traškiomis daržovėmis; in ir jang kontrastą kinų kulinarijoje sudaro čili ir cukrus. Kinų pietūs komponuojami kaip meno kūrinys: karšta ir šalta, saldu ir rūgštu, minkšta ir kieta.
    Kinų virėjai ir virėjos išsiverčia su keliais paprastais indais bei įrankiais. Keptuvė išgaubtu dugnu wok-kantonietiškas keptuvė,  vadinama guo. Tokioje keptuvėje karštis  pasiskirsto tolygiai ir perduodamas toliau, o išlenktos sienelės padeda greitai išgarinti skystį.Tuo metu, kai mūsų protėviai Europoje dar valgė rankomis, kinai savo pirštų įgūdžius  lavino pagaliukais. Jau XII a. pr. Kr. Šango dinastijos valdovai naudojo “ prailginus pirštus”. Tais laikais lazdelės buvo padarytos iš žadeito, agato, dramblio kaulo, sidabro ir kitokių brangių medžiagų. Kinai savo lazdeles vadina kuaizi. Tai reiškia “ pagreitintoją”, mat jos tikrai pagreitina valgymą, ypač įgudusiose rankose, nes kinai valgo greitai ir nesigėdija ryžių dubenėlius laikyti prie pat burnos ir sparčiai darbuotis lazdelėmis. 
   

Čou fan – kepti ryžiai (skiriama 2 porcijoms). 3 stiklinės šaltų virtų ryžių,  stiklinė gabaliukais supjaustytos virtos mėsos, 3 šaukštai aliejaus, 2 kiaušiniai, šaukštas prieskoninių žalumynų, 2 mažos svogūno galvutės arba 2 – 3 šaukštai smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų, druskos.
     Ryžiai supilami į aliejumi įkaitintą keptuvę ir  pamažu maišomi, pakepinami apie 10 min. Sudedama mėsa, suberiami prieskoniniai žalumynai, druska, supilami plakti kiaušiniai. Viskas sumaišoma. Prieš duodant į stalą, pabarstoma svogūnų laiškais.
 
      Kelionė į kinišką virtuvę – tai kaskart nauja pažintis su kulinarijos stebuklu, viliojančiu retais kvapais, tradicijų ir papročių pasauliu. Užsukite ir pajauskite kinų dvasią…