Kokia dienos pradžia, tokia ir pabaiga. Pusryčiai

Kokia dienos pradžia, tokia ir pabaiga. Pusryčiai

 

Gera dienos pradžia – pusė darbo! Kaip pradedate rytą Jūs? Išgeriate puodelį kavos ir bėgate į darbą ar pasigaminate košę, o gal tiesiog Jūs nepusryčiaujate?

Dažniausiai Lietuvoje žmonės pusryčiams įpratę gerti juodą ar balintą kavą, kiti – arbatą, o užkandžiui pasigaminti sumuštinių su sviestu, sūriu ar dešra. Treti, galbūt vaikydamiesi lieknos figūros madų, atsisako pusryčiauti. Tačiau pusryčius valgyti verta! Gerokai išalkusį per naktį organizmą, ryte reikia papildyti maisto medžiagomis. Virškindamas maistą, organizmas degina kalorijas, todėl ir spartėja medžiagų apykaita, mes įgauname energijos. Visos šios gautos kalorijos nepaverčiamos nereikalingais kilogramais – jos beveik visos sudega. Be to, tyrimai rodo, jog žmonės, kurie nepusryčiauja dažniau būna irzlūs, lengviau paveikiami streso, depresijos, greičiau pavargsta. Taip pat, tokių žmonių kraujyje pamažu didėja cholesterolio kiekis. Dėl to padidėja tikimybė susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Tad pusryčiauti būtina, nors pusryčiai pusryčiams nelygu. Labai svarbu kokį maistą pasiringsite.

Norint sveikai pusryčiauti, reikėtų atsisakyti saldžių, riebių ir miltinių patiekalų, kadangi toks maistas apsunkina mūsų organizmą, nes jam suvirškinti organizmas išeikvoja labai daug jėgų. Kavą patartina gerti jau po valgio. Puodelis kavos prieš pusryčius (ar vietoj jų) sukelia nemalonius pojūčius dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo. O jeigu sunku pabusti, verčiau rinkites žaliąją arbatą, kadangi joje taip yra kofeino. Geriausia pusryčiams rinktis košes. Natūralios, neperdirbtos kruopos – visos yra maistingos ir sveika jas valgyti. Rytais galime skanauti grikių, ryžių, avižinę ar kukurūzų košes, paskaninant medumi, riešutais ir vaisiais. Salotos – taip pat vienas iš būdų, kaip sveikai pusryčiauti. Nesunku pasiruoši paprasčiausių salotų iš kopūstų, morkų, obuolių, avokado. Tik reiktų nepamiršti, kad tokiuose pusryčiuose majonezo neturėtų būti. Taip pat galite pasilepinti vaisių salotomis su jogurtu. Dietologai rekomenduoja kiekvieną rytą suvalgyti rupios ruginės juodos duonos, kadangi manoma, jog ji suteikia žvalumo, stiprina imunitetą, gerina atmintį. Joje yra daugiau geležies, dvigubai daugiau kalcio ir trigubai daugiau magnio negu baltoje duonoje. O tiems, kuriems ryte neišeina pažadinti apetito, geras pasirinkimas – vaisių ar daržovių kokteilis.

Pusryčiai turėtų sudaryti apie 20 – 25 proc. dienos suvartojamų kalorijų skaičiaus. Pusryčiams puikiai tinka tokios kombinacijos: avižinių dribsnių košė, jogurto indelis ir obuolys; arba duona, sviestas, varškės sūris ir vienas pomidoras. Nespėjus pavalgyti pusryčių, nepatartina laukti priešpiečių ar pietų meto ir, tiesiog užkąsti.