Maistiniai priedai ženklinami kodu E, kalbiname J. Imbrasą

Maistiniai priedai ženklinami kodu E, kalbiname J. Imbrasą

 

 

 

 Juozas Imbrasas- Europos parlamento narys          

www.imbrasas.eu 

Esate pasirašęs piliečių inicijuotą peticiją, kuria buvo siekiama uždrausti genetiškai modifikuotų produktų auginimą Europoje. Ar rinkdamasis maisto produktus visuomet pasižiūrite į jų sudėtį?

Taip, būtinai pasižiūriu, tačiau prekybos centruose retai apsiperku, nes gausybė E raidžių nesukelia didelio pasitikėjimo šiuo maistu. Perku ūkininkų turguose. Ne veltui kai buvau Vilniaus meru, iniciavau ūkininkų turgelių plėtrą Vilniuje. Europos Parlamente baigiantis pavasario sesijai suteikta galimybė nuspręsti pačioms valstybėms narėms nuspręsti dėl GM produktų. auginimo.

Kokį maistą renkatės: greitą užkandį ar sočius pietus?

 Nei to nei to – stengiuosi valgyti sveiką maistą. Renkuosi natūraliai gamtos užaugintas gėrybes (salotos, žuvis ir t.t.). Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas.

 

 

  Įsidėmėkime…..Maistiniai priedai  ženklinami kodu E, naudojami pagerinti maisto skonį, spalvą, kvapą bei prailginantys maisto nesugedimą.

Gali sukelti vėžinius susirgimus: E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330

Didina choresterino kiekį: E 320, E  321

Didina kraujo spaudimą: E 250, E 251, E 252

Uždrausta vartoti: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181

Pavojinga vartoti: E 102, E 110, E 120, E 124, E 127

Sukelia odos susirgimus: E 232, E 233

Sukelia išbėrimus: E 311, E 312Sukelia virškinimo sutrikimus: E 222, E 223, E 224, E 226

Naikina vitaminą: B12: E 220

Maisto priedai klasifikuojami: Dažikliai (E 100 – 199); Konservantai (E 200 – 299); Antioksidatoriai (E 300 – 399); Skonį bei aromatą stiprinančios medžiagos; Saldikliai (E 900 – 999);  Emulsikliai ir stabilizatoriai (E 400 – 499, E 1400 – 1499); Tirštikliai; Skaidrikliai; Antiflomengai; Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos.

Išsamiau apie kodus:Acto rūgštis (E 260), pieno rūgštis (E 270) bei laktatai (E 325 – 327), citrinų rūgštis ir citratai (E 330 – E 333, E 380), adipo rūgštis ir adipatai (E 355 – 357), E 152 – nekenksminga aktyvuota anglis, E 1404 – krakmolas, o E 500 – soda, kodais E 100–E 182 žymimi dažikliai, sustiprinantys arba atkuriantys produkto spalvą, o kodais E 200–E 299 – konservantai, pailginantys produktų vartojimo laiką (saugojimo nuo mikrobų, grybelių, bakteriofagų laiką), E 300–E 399 – medžiagos, apsaugančios produktus nuo rūgimo, riebalus – nuo apkartimo, o supjaustytus vaisus ir daržoves – nuo spalvos pakeitimo. E 400–E 499 – tai stabilizatoriai, tirštikliai, emulgatoriai, kurių paskirtis – išsaugoti produkto konsistenciją, taip pat padidinti jo tirštumą. E 500–599 – pH reguliatoriai, E 600–699 – aromatizatoriai, sustiprinantys produkto skonį ir aromatą, E 900–E 1521 – visos kitos medžiagos, pagerinančios miltų ir duonos būklę, taip pat hermetikai, saldikliai, įpakavimo dujos, produktų tekstūros gerintojai. Maistinių priedų, ženklinamų numeriais E 700–E 899, kol kas neegzistuoja. Šie kodai yra rezervuoti naujoms medžiagoms, kurios bus sukurtos ateity.