Prieskoninių augalų savybės

Prieskoninių augalų savybės

 

Prieskonis– prieskoninių augalų dalys ir jų mišiniai, suteikiantys skonį, aromatą ir spalvą gaminamam patiekalui. Svarbiausia prieskonių paskirtis — pagerinti maisto skonį bei aromatą, sukelti apetitą. Manoma, kad prieš 50 tūkst. metų žmonės maistą pradėjo skaninti prieskoniniais augalais.

Nuo seno Lietuvoje vartojama petražolė, mėta, gelsvė, raudonėlis, krienai, pipirai, kmynai, kalendra, mairūnas, bazilikas ir kt. Jie ne tik vertingi dėl skonio, bet ir gydomųjų savybių.

Cinamonas– mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Dienos rekomenduojama norma yra ¼ arbatinio šauštelio. Gerina apetitą bei virškinamojo trakto darbą.

Apynys– dedamas į alų ir girą, taip pat į kitus gaiviuosius gėrimus.

Ąžuolo lapai– puikus prieskonis raugiant ar marinuojant agurkus.

Čiobreliai– apsaugo nuo vėžio. Tinka naudoti kepamai vištienai gardinti bei žuvies ir mėsos marinatuose, sriuboms, troškiniams.

Didžioji nasturtė– lapai ir žiedai vartojami salotoms, žiedų pumpurai ir sėklos- actui.

Kmynais gardinami marinatai, lydyti ir varškės sūriai, duona, sausainiai, gira ir net arbata. Kmynais patariama gydyti žarnynų spazmus ir malšinti galvos skausmus.

Laiškinis česnakas– vartojamas,  kaip rūgštynės lapai. Laiškiniuose česnakuose yra labai daug vitaminų A ir C. Šis augalas turi antibiotinių ir antiseptinių savybių, stimuliuoja apetitą ir padeda virškinti riebų maistą.

Gelsvė– lapai naudojami  žali ir džiovinti sriuboms paskaninti. Vertinama dėl stipraus, salierus bei grybus primenančio kvapo, kuriuo pasižymi ne tik lapai, bet ir šakniastiebiai. Vaistinės gelsvės nuoviras skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, gydo žarnyno atoniją, rekomenduojamas reumatu, gydo kvėpavimo takų negalavimus, pagreitina žaizdų gijimą.

Kadagio vaisiai– dedami į mėsos patiekalus, ruošiant žvėrieną, į raugintus kopūstus, gėrimus.

Petražolė tarsi vaistažolė, nes turi daug vitaminų E, S, kalcio ir geležies. Tai puikus šlapimą varantis vaistas, sumažinantis pilvo pūtimą, skausmą, padedantis inkstams pašalinti nereikalingas medžiagas. Ji- atsikosėjimą skatinanti priemonė.

Kalendra- duonos prieskonis, bet tinka ir salotoms, kai kuriems mėsos gaminiams.

Krapas– vitaminingas,  šviežias pagardas visiems mėsos, žuvies ir daržovių valgiams. Palengvina virškinimą, užkerta kelią susidaryti žarnyne dujoms, mažina kraujo spaudimą,  turint akmenų inkstuose ar šlapimo pūslėje. Jais patariama gydyti hemorojų.

Krienas– vartojamas prie žuvies ir mėsos valgių, padažams, konservavimui.

Krūminis builis – šaknys dedamos į sriubas, troškinius.

Vanile dažniausiai gardinami saldumynai, kepiniai. Ji atpalaiduoja spazmus ir tonizuoja. Švelnus vanilės kvapas ramina ir padeda atgauti dvasinę pusiausvyrą. Valgoma su saldumynais vanilė stiprina nervus, o ypač jausmingai nuteikia karšta vonia su vanile.

Mairūnas – sveikas ir naudingas prieskonis. Tinka visam maistui gardinti. Gerina virškinimą, slopina migreninius galvos skausmus, ramina nervų sistemą, gydo nemigą.

Mėta – vartojama mėsos patiekalams, tinka avienai paskaninti.

Pastarnokas– galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troškiniams, salotoms.

Imbiero dedama dažniausiai ruošiant marinatus ir aštrius patiekalus. Jis stiprina imunitetą, padidina psichikos atsparumą stresams, malšina žarnyno spazmus, peršalimo ligas, puikiai tinka nuo pervargimo.

Bazilikas– gardinamos sriubos, mėsos patiekalai, dedamas į įvairius marinatus, salotas. Bazilikas stiprina imuninę sistemą, maitina centrinę nervų sistemą, gydo alkoholizmą, depresiją, širdies nepakankamumą.

Poras– galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troškiniams, salotoms.

Raudonėlis– puikiai dera su bazilikais ir kartu sukuria nepamirštamą itališkų patiekalų skonį. Labai tinka pomidorų padažams, keptai mėsai ir daržovėms, salotoms, taip pat varškės patiekalams.

Juodojo serbento lapai- dedami į salotų actą, daržovių patiekalus, raugiant agurkus.

Salieras– galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troškiniams, salotoms. Jie stiprina sudirgusią centrinę nervų sistemą, neleidžia inkstuose susidaryti akmenims bei iš organizmo pašalina šlapimo rūgštį.