Šaltalankis

Šaltalankis

Šaltalankis…..

  Šaltalankis paplitęs Europoje, Azijoje, Australijoje ir Šiauries Amerikoje. Gydomosios šių uogų savybės žinomos jau seniai. Liaudies medicinoje vartojami vaisia, sėklos ir lapai. Šaltalankio vaisiuose yra 10-19 % sausųjų medžiagų. Šaltalankio vaisiai rūgštūs, nes juose yra tik 3,5 % cukraus ( sachrozės, gliukozės, fruktozės)  ir 3,2% organinų rugščių (obuolių, folinės). Sėklose yra 12% riebiojo aliejaus , vitamino C ( 450mg/100g), vaisiuose – 9% .  Gausu vitaminų B1, B2, P, E, provitamino A, mineralinų medžiagų – kalio ( 220mg/100g), kalcio (9-16mg/100g), foforo, geležies.  Dažniausiai uogos renkamos po šalnų, kai praranda kartumą. Jos valgomos šviežios, verdamas kisielius, uogienės, gaminamos trauktinės, likeris.

  Šaltalankiai su cukrumi. Šaltalankiai, apibarstyti cukrumi, stikaliniuose išsilaiko visą žiemą.  Uogas nuplauti, sudėti į emaliuotą puodą, dubenį, įberti  tiek pat cukraus, išmaišyti kad dalis uogų sustrintų, sudėti į 0,5l stiklainius, užpilant 4/5 jų tūrio, ant viršaus užberti cukraus. Stiklainius užrišti pergamentiniu popieriumi. Uogas galima paruošti ir kitaip. Tik surinktas prinokusias uogas sudėti į stiklainius ir užpilti šaltu virintu vandeniu. Stiklainius uždengti polietileniniais dangteliais ir laikyti šaltai.

  Šaltalankių apiejus. Uogas nuplauti, išdžiovinti 60C temperatūtoje. Išimti sėklas, minkštimą, smulkiai sumalti kavamale, suberti į stiklinį indą, užpilti aliejumi ( kukurūzų, alyvų, saulėgražų), pašildyti iki 40-50C. Aliejus turi apsemti šaltalankius. 5-7 dienas laikyti kambario temperatūroje tamsioje vietoje, retkarčiais pamaišant.  Po to mišinį išspausti , išfiltruoti, palikti , kad nusistovėtų, kol aliejus nuskaidrės. Laikyti vėsioje vietoje , užkimštą kamsčiu.

  Šaltalankių sultys. 1 kg ųaltalankių , 1 stiklinė vandens. Uogas sugrūsti, sudėti į emaliuotą indą, supilti vandenį, pakaitinti iki 60-65C. nukelti nuo ugnies, palaikyti 3-4val., išspausti sultis , palikti, kad nusistovėtų, nupilti nuo nuosėdų ir iškošti. Sultis užvirinti, išpilstyti ir sandariai uždaryti.