Sėjamoji petražolė (lot. Petroselinum sativum)

Sėjamoji petražolė (lot. Petroselinum sativum)

Botaninis augalo pavadinimas: Sėjamoji petražolė – Petroselinum sativum Hoffm.
Šeima:
Salieriniai (Skėtiniai) – Apiaceae Lindl. (Umbelliferae Juss.)
Liaudiški pavadinimai:
petruška, petrelė

Aprašymas.
Sėjamoji petražolė – tai dvimetis, užaugantis iki 1 m aukščio, žolinis augalas su baltu, panašiu į morkos šakniavaisiu. Pirmais metais išauga lapų rozetė, antrais – stiebas su žiedais. Stiebas stačias, šakotas, plikas. Lapai taip pat pliki, blizgančiomis viršutinėmis pusėmis, apatiniai plunksniškai suskaldyti, viršutiniai – trilapiai. Žiedai smulkūs, geltonai žali, susitelkę skėčio formos žiedynuose. Žydi liepos-rugsėjo mėn. Vaisius – žalsvai ruda sėkla.

Paplitimas. Petražolė dažnas prieskoninis augalas daržuose.

Vaistinė žaliava. Kaip vaistinė žaliava renkami pretražolės šaknys (Radix Petroselini) ir vaisiai (Fructus Petroselini). Šaknys kasamos pavasarį antrais auginimo metais. Nuvalomos žemės, nuplaunamos, išilgai perpjaunamos ir džiovinamos.
Vaisiai renkami vasarą nuo antrų metų augalo, kai dauguma sėklų jau subrendusios. Pjaunami skėčiai, kurie paskleidžiami ant drobinio audinio, šešėlyje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Vaisiai baigiami nokinti, nukuliami ir išdžiovinami.

Veikliosios medžiagos.
Šaknyse yra iki 0,1 % eterinio aliejaus, flavonoidų (apiinas), gleivių, vitamino C, mineralinių medžiagų ir kt. Sėklose – 2-7 % eterinio aliejaus, iki 22 % riebalinio aliejaus, flavonoidų (apiinas) ir kt. Pagrindinę eterinio aliejaus sudėtį sudaro apiolis ir miristicinas.

Preparatai. Užpilai, nuovirai.

Poveikis ir indikacijos. Pertražolės preparatai pasižymi šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, atsikosėjimą gerinančiu, skausmą mažinančiu ir priešuždegiminiu poveikiu. Stimuliuoja imunitetą, didina apetitą, gerina virškinimą, didina potenciją ir kraujo krešėjimą, mažina prakaitavimą, šalina nemalonų kvapą iš burnos, mažina skausmą vabzdžių įkandimo vietose.

Kontraindikacijos. Nevartoti kaitinantis saulėje ar deginantis soliariume, nes padidina jautrumą ultravioletiniams spinduliams.

Panaudojimas. Petražolės žalumynai ir šaknys vartojami kulinarijoje.

Nuoviro ruošimas

4 arb. šaukšteliai sumaltų petražolės vaisių užpilami stikline verdančio vandens, paverdama 15 min, atvėsinama, nukošiama. Geriama po 1 valg. šaukštą 4-6 kartus per dieną.

Informacijos šaltinis: http://www.vaistazole.lt