Vaistažolė, kaip prieskoninis augalas pagardinti valgiams…

Vaistažolė, kaip prieskoninis augalas pagardinti valgiams…

  • Apynys – dedamas į alų ir girą, taip pat į kitus gaiviuosius gėrimus.
  • Ąžuolo lapai – prieskonis raugiant ar marinuojant agurkus.
  • Bazilikas – sveikas ir naudingas prieskonis. Tinka visam maistui.
  • Britkrėslė – po truputėlį dedama į sriubas.
  • Builis – vitaminingas šviežias pagardas visiems mėsos, žuvies ir daržovių valgiams.
  • Balinis ajeras – jo šakniastiebiai naudojami kaip imbieras.
  • Čiobrelis – dedamas į mėsos patiekalus, sriubas, troškinius.
  • Didžioji nasturtė – lapai ir žiedai vartojami salotoms, žiedų pumpurai ir sėklos actui.
  • Daržinė aguona – dedama į bandeles, pyragus, baltą duoną.
  • Laiškinis česnakas – vartojamas taip pat kaip ir rūgštynės lapai.
  • Garstyčių sėklos – daromos garstyčios, beriama į daržovių, agurkų, grybų konservus.
  • Gelsvė – lapai naudojami sriuboms paskaninti.
  • Kadagio vaisiai – dedami į mėsos patiekalus, ruošiant žvėrieną, į raugintus kopūstus, gėrimus.
  • Kalendra – pirmiasiai naudojama kaip duonos prieskonis, bet tinka ir salotoms, kai kuriems mėsos gaminiams.
  • Krapas – vitaminingas šviežias pagardas visiems mėsos, žuvies ir daržovių valgiams.
  • Krienas – vartojamas ištisus metus, tinka prie žuvies ir mėsos valgių, padažams, konservavimui.
  • Kmyno lapeliai – dedami į sriubas.
  • Kmyno sėklos – naudojami prie mėsos, paukštienos, žuvies, sriuboms, salotoms, gaminant sūrį.
  • Krūminis builis – šaknys dedamos į sriubas, troškinius.
  • Mairūnas – sveikas ir naudingas prieskonis. Tinka visam maistui gardinti.
  • Mėta – vartojama mėsos patiekalams, pirmiausiai avienai paskaninti.
  • Paprastoji kraujažolė – jauni lapeliai dedami į sriubas, troškinius, bet nedideliais kiekiais.
  • Paprastasis kietis – žiedų pumpurai ir lapai tinka prie riebios mėsos.
  • Petražolė – vitaminingas šviežias pagardas visiems mėsos, žuvies ir daržovių valgiams.
  • Pastarnokas – galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troskiniams, salotoms.
  • Poras – galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troškiniams, salotoms.
  • Raudonėlis – naudojamas mėsos patiekalams, salotoms, taip pat varškės patiekalams.
  • Juodojo serbento lapai – dedami į salotų actą, daržovių patiekalus, raugiant agurkus.
  • Įvairios svogūnų rūšys – galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troškiniams, salotoms.
  • Salieras – galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troškiniams, salotoms.
  • Šliaužiojanti tramžolė – susmulkintų lapų į salotų padažą, sriubas ir kt.