Veršiena- sveikas pasirinkimas

Veršiena- sveikas pasirinkimas

Veršiena – tai nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių amžiaus veršelių mėsa, girdytų iš pradžių tik pienu, o po to šertų ir žole. Geriausia yra 4-8 savaičių amžiaus, vien tik pienu girdytų veršiukų mėsa.

Ji ne tik labai skani, sveika, neriebi bei nekaloringa, bet ir labai lengvai virškinama. 100 g veršienos turi tik 114 kalorijų, 100 g jautienos – 127, o 100 g kiaulienos – net 290 kalorijų.

Raumenyse yra 1-1,5 % mineralinių medžiagų. Daugiausia yra kalio, fosforo, natrio, chloro ir geležies. Be to, raumenyse yra įvairių mikroelementų: vario, cinko, mangano, kobalto, nikelio ir kitų.

Veršienoje poodinių riebalų beveik nėra, kauluose yra daug kolageno. Pavyzdžiui, 100 g mėsos yra 15 g baltymų, tik 6 g riebalų, daug magnio bei vitamino PP.

Įdomu žinoti:

  • ·            dar neragavusio žolės ir tik pienu girdyto veršiuko mėsa būna balsvai rausva su labai siauromis minkštų baltų riebalų juostelėmis,
  • ·            jau pradėjusių ėsti žolę, mėsa yra tamsesnės spalvos, bet dar neįgavusi jautienai būdingo skonio.
  • ·            Skaniausia veršiena yra palengva iškepta. Ši mėsa puikiai tinka ir troškinimui, ir virimui garuose. Veršieną orkaitėje arba virš ugnies kepti reikėtų žemesnėje temperatūroje nei kitą gyvulinę mėsą.
  • ·            Veršiena nesunkiai sugeria prieskonių bei daržovių, su kuriais ji skaninama, aromatą. Prie šios mėsos patiekalų labai tinka aštresni padažai.

 Svarbu! Veršiena yra labai greitai gendanti mėsa, todėl ją reikia tinkamai laikyti ir pakankamai greitai suvartoti.